Demo bendovi koji su obilježili 2016. godinu

Vrijeme ima svoja zakrivljenja, ono ne teče podjednako, istom brzinom za sve, ali ga ipak dijelimo i pred njegovim smo konačnim sudom, koji će da nas potvrdi ili odnese u duboku podsvijest. Crvotočine postoje, ali isto tako i kalamračine! Nekog pojede mrak, nekog crvi, a neko ipak nađe najkraći put do svog željenog ili slučajnog odredišta. Ne postoji mapa, GPS ili bilo šta slično, već samo proizvoljnost, uslovljena postojanjem i trajanjem. Ne zna se do čega je od te dvije uslovnosti teže doći, kako ontološki, tako i u praksi. Kako u životu, tako i u rokenrolu. Teško je nastati, a još je teže trajati!
Krenimo od toga da je u pretpostavljenom trajanju, prvenstveno važno postati, da bi bili uopšte izloženi (u)sudu vremena i njegovom trajanju.

Svjedoci smo nastanka novih formi bedova, u vidu supergrupa, novih formi i izdanja. Starije generacije, kroz „pregrupisanje“, nisu rekle sve što su imale, dok nove traže svoje mjesto i donose neke nove uvide, ili se makar tako čini. Kako god bilo, forma „demo bendova“ postaje sve kompleksnija za determinizaciju u savremenim tekovinama i tendencijama. Neki bendovi zadržavaju taj status, uslovno rečeno „demo benda“, a da su zapravo vrlo etablirani, popularni, da nastupaju po eminentim klubovima i festivalima, bez svog prvog zvaničnog izdanja. Internet u tom smislu znatno pomaže, ali i nije presuđujući faktor. Menadžment u savremenom svijetu dobija sve više na značaju, ali je pitanje da li su tendencije i pravci podložni kontrolisanju i kreiranju, bez obzira na agitku, posebno u slobodnim tekovinama kao što je rokenrol, pojmu koji je u sebe upio više različitih pravaca i pomisli, da bi danas mogao da podrazumijeva išta, sem stila.

U tom smislu postojanje demo festivala, uprkos omasovljenosti u postojanju, diskutabilno je po pitanju menadžmenta. Takvih festivala ima raznih, kako po formi tako i po trajanju, ali da li su oni ti koji donose, filtriraju, stvaraju nove snage, posebno u vidu takmičenja, koje nije baš najsjajnije rješenje za otvorenu formu muzike kao što je, nazovimo to i dalje, rokenrol. Zaista je pitanje, ali je i konstatacija da ipak doprinose kakvoj takvoj sceni, odnosno demo i neafirmisanim bendovima. Bez obzira na prevare koje su se dešavale i dešavaju se na nekim od tih festivala, oni su prilika da bendovi izađu u javnost i da dobiju medijsku pažnju. Ostaje pitanje – kojoj se to „javnosti“ obraćaju?

Pitanje publike je krucijalno za zadržavanje statusa, a ona se najviše promijenila. Ronekrol je uvijek bio kultura manjine, narodnosti, ali u današnjim vremenima naroda i „narodne“ muzike, on je postao luksuz kao trudničko bolovanje. Postoji, ali ga niko ne želi i ne podržava. Tek kad poraste i postane, ali samo najuspješniji teniser ili već šta, na svijetu, onda se otimaju čiji je. To jeste pitanje trajanja i kaljenja, ali u toj borbi nemaju svi ravnopravne uslove opstanka. Takav status nedonoščeta dijeli demo scena, koja jako teško dolazi do svoje publike. Publika čeka da ona postane mejnstrim, da se sama izbori i dođe do njih. Publika nije ta koja osvaja, već se njoj nameće. I u tom smislu, evo nekih nameta publici za razmišljanje i slušanje, jer da bi razmislio, moraš i da saslušaš! Rokenrol publika je ona publika koja razmišlja, kapira, pamti kako je biti dijete, ali je i roditelj, koji njeguje, ne prepušta stvari stihiji, već stihiju razumije i razvija jedra na njoj.

Svemirci (Beograd, Srbija)

Ovaj sastav, kojeg čine iskusni muzičari iz značajnih bendova, kao što je Vladimir Vlaca Đorđević (Lira Vega, Neočekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar, Minilinija) na gitari, Radeta Rade Vulić (Popečitelji, Disciplina kičme, Bo) na bubnju, Damir Ahmedović (Multietnička atrakcija) na basu i Sana Garić, koja je nedavno zaplovila u solo karijeru, nakon Xanaxa, uprkos osvojenoj prvoj nagradi u vidu snimanja albuma na 49. Zaječarskoj gitarijadi i dalje imaju nezaslužen status demo benda. Nastali su iz ljubavi, druženja i jam session-a. U njihovoj muzici se prepoznaju različiti uticaji od funka, bluesa, rave roka, afro beata i eksperimentalne muzike.

Spleen G (Zagreb, Hrvatska)

Još jedan bend vrlo uspješan u džemovanju, iz kojeg uspjevaju prepoznati i etablirati sebe, što im ne polazi teško za rukom, kako su vrsni muzičari. Kombinuju jazz i hip hop, a pjevaju i na engleskom i maternjem. Imaju zapažene nastupe u nekoliko klubova i na nekoliko značajnih festivala. Sastav je nastao 2015. godine i čine ga Rafael Lozo (bubanj), Jan Volk (bas), Sandro Šandro (klavijature), Vid Vince (vokal, gitara) i jedni su od najvrućih eksponenata zagrebačke scene.

Ki (Kumanovo, Makedonija)

Ovaj progresivni elektro-pop sastav je nastao 2015.godine i bili su učesnici na ovogodišnjem 9.Demo Festu u Banja Luci, na kojem su bili favoriti većine. Rade uveliko na albumu koji planiraju za predstojeću godinu. Glavni vokal i gitarista je Aleksandar Kraljevski, za bubnjevima je Miloš Kraljevski, za klavijaturama Stefan Ilievski, a na basu Andrej Dimovski.

Seine (Varaždin, Hrvatska)

Ovogodišnji pobjednici 9. Demo Festivala u Banja Luci dolaze zapravo iz različitih krajeva, ali su okupljeni oko kantautora Ivana Ščapeca, tekstopisca I gitariste iz Varaždina. Ovaj noise-pop sastav sa elementima akustično-psycho-dream-punk kombinacije, pored Ivana, na ovogodišnjem Demo Festu je odnio pobjedu u sastavu sa Boškom Mijuškovićem (Beobrag) na basu i Dimitrijem Petrovićem (Zagreb) na bubnjevima i elektronici. U ovom sastavu su već nastupili na nekoliko koncerata i preipremaju album. Počeci Seinea vezani su za 2008. godinu i u tim ranijm sazivima postoji i prvi samostalni album „2007-2009”.

Letarg (Koprivnica, Hrvatska)

Ovaj sastav iz Koprivnice je osvojio treće mjesto na 9. Demo Festu. Iza sebe već imaju dva samostalna izdanja Paravan (2014) i Faze budnih sanjara (2016), konceptualno izdanje, gdje svaka pjesma predstavlja jednu fazu tokom prekida veze, u melodičnim pop-rok aranžmanima sa elementima post-punka. Bend čini kantauror Bruno Antolić sa svojom koncertnom ekipom: Ivan HorvatićKarlo Cmrk i Rajna Hraščanec.

Palindrom (Skoplje, Makedonija)

Ovaj trojac, nastao 2013. godine sa idejom poigravanja unutar isključive ritam-sekcije, sa makedonskim neparnim ritmovima i elementima improvizacije, kao i stoner roka, post roka, dance-punka i noisa, čine Erik Omeragić i Filip Popovski na basevima i Kristojan Novkovski na bubnju.

Empathy Soul Project (Zrenjanin, Srbija)

Ove pobjednike emisije „Live shot“ u organizaciji televizisjke kuće „Kanal 9“, kao i drugoplasiran bend Bunt Rok Festivala RTS-a smo imali priliku da čujemo i vidimo na ovogodišnjem 7. Bedem Festu, koji već drugu godinu sarađuje i sa tim već značajnim i etabliranim televizijskim demo festivalom. Ovaj post-punk, neo pshodelični, brit, indie i noise rok sastav iz Zrenjanina čine Srđan Kozarev (bubanj), Rade Radojčić i Nenad Radaković, koji se smijenjuju na basu i gitari, a ujedno su i vokali, koji kombinuju engleski i materenji jezik.

Larska (Kragujevac, Srbija)

Prvo mjesto na nedavno održanom BARF-u (Udruženja rok muzičara Srbije) u Domu omladine Beograd je osvojio ovaj bend iz Kragujevca, koji je osvojio i 4. mjesto na Bunt Rok Festivalu RTS-a. Larska se upravo nalazi u studiju gdje snimaju svoj prvi album. Osnovana je 2015. godine i koncipirana je sa dvoje basista: Filipom Stankovićem i Lukom Stoisavljevićem, koji je ujedno i vokal, dok je za bubnjevima Dušan Lazić. Ovaj bend na basevima se poigrava na gitarski način, sa efektima svojstvenim tom instrumentu, krećući se u opticaju grunge-a, stoner i alternativnog roka.

Akami (Ljubljana, Slovenija)

Zanimljiv i drugačiji eksperimentalno, psihodelični, avangardni, avant pop noise rok bend nam dolazi iz Ljubljane. Osnovan je 2014. godine i čine ga Domen Slovinič (vokal, gitara), Brigita Grančer (vokal, sint), Boštijan Franetič (bas), Linč (gitara), Kristijan Buzeti (bubanj). Domen, koji je inače i književni kritičar, nastupa i samostalno, ali u ovom sastavu donosi neku prijeko potrebnu energiju koja nedostaje sceni u regionu.

Sergio Lounge (Beograd, Srbija)

Iza ovog imena stoji dvadesetčetvorogodišnji multiinstrumentalista Srđan Popov. On se još od “mlađih” dana oprobao u gitari, basu, flauti I kontrabasu, ali je sebe pronašao u lounge muzici, sa primijesama italo-diska, šlagera i eksperimentalne muzike i sebe naziva “tastaturistom”. Ove muzičke diskurse izvodi na svojoj tastaturi i predstavlja jednu od zanimljivijih pojava na muzičkoj sceni, kako u strogo muzičkom, tako i u vizuelnom smislu. Mašta o tome da održi unplugged koncert na kucaćoj mašini, koji najavljuje za 2018. godinu.

Aeleback (Užice, Srbija)

Ovaj zanimljiv fusion, alt rock, eksperimentalno alternativni bend je nastao 2015. godine. Čini ga zanimljiva ekipa drugara, koji se na neobičan način druži i krije iza samo njima znanih imena, dok su nama ostavljena za naslučivanje sakrivenog karaktera, poput Ese Skippy-a, Blabrarin-a MCMarkus Haus-a, Ese Milky-a (Cesar Batres) i Hagylook CG-a. Nastupili su kao finalisti Bunt Rok Festivala RTS-a i iza sebe imaju EP „In Fundo Sunt Animalia Varia”.

From Another Mother (Zagreb, Zadar, Subotica)

Ovaj nesvakidašnje energičan i autentičan u živom nastupu, sastav smo takođe imali prilike da vidimo i slušamo na ovogodišnjem 7. Bedem Fest-u, kao pobjednike subotičkog festivala „Omladina“. Pored tog festivala, pobjedili su i na „Čuješ?“ festivalu u Zagrebu. Ovaj ekplozivni, progresivni, psihodelični, post rok trio čine momci iz različitih gradova, ali istog senzibiliteta, Borna na basu, Roko na bubnjevima i prvi vokal, kao i Braco na gitari i kao drugi vokal. Iza sebe imaju snimljen EP „Bratebra“.

Irvas (Zemun, Srbija)

Ovaj bend je osvojio treće mjesto na Bunt Rok Festivalu RTS-a, kao i prvo na Siouh Demo festivalu. Osnovan je 2015. godine i iza sebe ima EP „Made of Light“. Njihov zvuk karakteriše mješavina pravaca, ali peovladava uticaj grungea. Bend, koga čine Marko MićanovičSlavko BošnjakAleksandar Mušicki I Todor Stanojević aktivno radi na svom prvom albumu i nedavno su objavili spot za pjesmu Light Receiver.

Tri kapljice (Novi Sad, Srbija)

Kapljice čine Aleksandra Vukošić (bas i vokal), Mina Stojanović (gitara i vokal) i Vesna Vojvodić (bubnjevi). U njihovoj muzici preovlađuju ska, punk, HC elementi, ali je i prisutna ženska senzibilnost. Njihove nastupe karakteriše enormna količina adrenalina koju emituju. Ostvarile su zapažene nastupe na Bunt Rok i Demo festivalu. Nedavno su objavile singl i spot „Hajde“, a u pripremi je i album, u izdanju Lampshade Media.

Bunker 13 (Novi Sad, Srbija)

Prepoznatljiv i karakterističan gitarski zvuk, novosadskog punk senzibiliteta, prijemčivog nikšićkom garažnom punku sa odrednicama neustrašivog bunta i revolta, ali i određenim uplivima blues elemenata. Bend je nastao 2016. godine i čine ga Saša Danko (vokal), Srđan Dragomanović (gitara), Andrej Jovanović (gitara), Ivan Černjak (bas) i Alekandar Milovanović (bubanj). Do sada su objavili singl „Kome da kažem NE?“ i trenutno rade na albumu.

Sprž (Šabac, Srbija)

Ovaj izuzetno mlad punk sastav održao je svoju prvu svirku 2012. godine, a osnovani su svega godinu prije. Od 2014. godine sastav mijenja postavu I u njemu sada sviraju Tomislav Đuknić (gitara, vocal), Jovan Kostadinović (bas, vocal) I Lazar Jović (bubanj). U martu 2015. godne Sprž snima dvije pjesme “Bori se!” I “Nema vremea za bežanje”, koje pronalaze svoj put do Radio Šapca, 202-ke, Boom Radija… Ostvarili su se I kao finalisti Bunt Rok Festivala RTSa.

The Slack (Valjevo, Srbija)

Uz određene personalne promjene od 2013. godine, ovaj stoner, sludge, rock-metal bend se ustalio u sadašnjem sastavu koji čine Aleksandar Topalović (bubnjevi), Nikola Milošević (bas) i Lazar Antonić (gitara, vocal). Bend je prvo obrađivao Block Out, Bjesove, Radiohead, da bi se na kraju ipak osmjelio zaplivati ka autorskim vodama. Uspjeli su da ostvare debi album „Seme”, a ove godine, početkom jula su počeli sa snimanjem albuma. Glasovima publike su postali finalisti ovogodišnjeg Bunt Rok Festivala RTS-a.

Degeneza (Beograd, Srbija)

Pobjednici ovogodišnjeg Bunt Rok Festivala RTSa, kao i drugoplasiran bend 9. Demo Festa, na kome je David Seferović osvojio nagradu za najboljeg gitaristu, beogradski je sastav – Degeneza, koji svira sirovi i autentičan rokenrol. Pored Davida, koga vole u medijima da izdvajaju i po tome što je sin Zorana Kostića-Caneta (Partibrejkersi, Škrtice), na uštrb njegovog raspoloženja na tu temu, ovaj bend čine i Vukašin (bas) I Vitomir Milićević (bubanj), dok je vokal Uroš Zjalić. Vukašin je nadavno zamijenio Stefana Megića na basu, sa kojim je David imao srednjoškolski bend Machine Gun, a nakon toga i Mentalnu korekciju, kojoj se pridružio i Uroš Zjalić. Kao takav sastav ostvarili su EP „Čovek je bolestan”, koji je miksao Vitomir, prije nego što će osnovati Degenzu. Nakon uspješnog i aktivnog ljeta, gdje su nastupili na deset festivala zahvaljujući pobjedi na BRF RTSa, uključujući i Bedem Fest, bend aktivno radi na albumu.

Dogs in Kavala (Beograd, Srbija)

Surf ‘60ih, psihodelija ‘70ih, kao i novi talas psych-a spojio je Nikolu Hajdukovića, kao vokala na bubnjevima, Sinišu Janjića na basu i Srđana Jeremića, vokala na gitari, sa različitih krajeva u Beograd, gdje osnivaju bend u aprilu 2016. godine. Za tako kratko vrijeme uspjeli su koncertno da se aktiviraju i budu primijećeni od strane muzičke javnosti.

Hvala što postojiš by Dogs in Kavala

Mutant Urban Dance Ansamble M.U.D.A. (Novi Sad, Srbija)

Iza ovog benda stoji nekoliko singlova, kao što su „Kultura”, „Tako dobar”, „Gravitacija”, „Jedna jedina”, „Prvak sveta”. Ovaj novosadski „Primus” je nastao 2014. godine i upečatljiv je po specifičnom vokalu, dva basa i bubnju.

Slonz (Šabac, Srbija)

Prije nego su pod ovim imenom proše godine postali i nastupili na Bunt Rok Mastersu RTS-a, ovaj sastav je nosio ime Convoy. Čine ga Nenad Tošić na basu, Nikola Mijailović kao vokal i na gitari i Borivoje Tošić na bubnjevima. Snimaju album/projekat koji se zove “Uživo!”, koji treba da sadrži video i audio snimke njihovih najzapaženijih pjesama protekle godne.

Jaster’s Play (Mostar, BIH)

Za kraj jedna topla preporuka doskorašnjeg demo benda, učesnika prošlogodišnjeg 8. Demo Festa, čiji prvi album „Sapere Aude” je za „Slušaj najglasnije!” objavio legendarni Zdenko Franjić. Poslušajte kako hercegovački The Last shadow puppets putuju kroz prošlost koja svima pripada, pa tako i nama.
Nadam se da ćemo u budućnosti neku bolju prošlost napraviti.

Source: Stereoart

Share:

Leave a Reply