Miloš Kraljevski (Ki): “Kad sviram bubanj, živim i postojim samo u tom trenutku”

Ki je electro pop bend iz Kumanova, Makedonija. Nastaje početkom 2015. godine, nakon fisije benda Epten. Krajem 2015. fundament benda, koji sačinjavaju: Miloš Kraljevski (bubanj) , Andrej Dimkovski (bas gitara) i Aleksandar Kraljevski (vokal/gitara), priključuju se Stefan Ilievski (keybords&synth) i Marko Nikolovski (dj, elctronica, samples) iz Amsterdama koji pod imenom ME.N.U beleži velike uspehe na amsterdamskoj i evropskoj electro sceni. Nesvakidašnji zvuk, eksperimentiranje i igranje sa muzičkim stilovima i podžanrovima, praćen autentičnim tekstovima je glavna karakteristika ovog novog benda  koji ima šire ciljeve. 

Jedan od zapaženijih nastupa benda je nastup na Demo Festu u Banja Luci 2016. gde Ki, iako nije osvojio jedno od pobedničkih mesta uspeo da pokupi brojne pozitivne kritike od strane balkanskih medija. Kao pobednici mini gitarijade u Vranju bend je nastupio i ujedno pobedio na 51. Gitarijadi u Zaječaru. Nakon toga usledili su i nastupi na North Fest-u U Kolašinu, Crna Gora i Joy Fest, Kriva Palanka, Makedonija, Pozitivni koncert Novi Sad, Srbija. 2017. godinu bend zaokružuje nastupom i pobedom na RMF Festivalu u Rovinju gde će nastupiti i sledeće godine u revijalnom delu festivala. Nedavno osvojeno prvo mesto na festivalu Omladine u Subotici je uvertira nastupa koje ce se dogoditi ovog leta na festivalima kao sto su: Drum Dum Leskovac, Bedem Fest Nikšić, Zaječarska Gitarijada, Enter Fest Skopje, D Festival Dojran, True Sound of Kamenica North Fest Kolašin…

U susret nastupu u Leskovcu 14. jula ekipa Drum Dum festa razgovarala je sa bubnjarem benda, Milošem Kraljevskim.

Koliko dugo postoji bend, a koliko se ti baviš muzikom, odnosno bubnjevima?

Miloš Kraljevski: Za koji dan slavimo drugi rođendan benda Ki. Profesionalno sam počeo da se bavim bubnjevima 2012. godine. Imao sam privatnog profesora i još od tada sam imao susret sa notama. Kasnije sam upisao srednju muzičku školu u Skoplju na odseku za udarne instrumente, zatim i Muzičku akademiju, naravno opet smer za udarne instrumente na kojoj sam i steko diplomu diplomiranog perkusioniste.

Kada se javila prva želja za bubnjevima? Kada si počeo?

Miloš Kraljevski: Za 6. rođendan dobio sam na poklon električnu gitaru, koju je napravio naš porodični prijatelj, Branko Radulović, umetnik koji je na prostorima bivše Jugoslavije  i šire poznat po svojim ručno izrađenim gitarama. Ova gitara bila je specijalno dizajnirana za mene, odnosno prilagođena mom dečijem rastu i konstituciji. Kad sam otišao kući i uključio je u pojačalo, počeo sam da lupam po njoj i u istom trenutku sam shvatio da sam dobio najbolji poklon upravo zato jer sam otkrio moju strast i ljubav, a to je – bubanj . Inače, želja mojih roditelja je bila da ja sviram gitaru, a moj stariji brat klavijature. Međutim, ljubav prema bubnju je pobedila, tako da sam ja dobio bubanj, a brat je preuzeo prekrasnu gitaru i danas je odličan gitarista.

Zašto bubnjevi?

Miloš Kraljevski: Kad sviram bubanj za mene nema ni prošlosti niti budućnosti. Jednostavno živim i postojim samo u tom trenutku i to je fascinantan, neprocenjivo uzvišen osećaj koji se ni sa čim ne može upoređivati. Najboljii i najproduktivniji način da potrošim svoju energiju. Jednostavno moj temperament je takav da kad bih svirao klavijaturu ili gitaru morao bih da ih polomim u sred nastupa.

Koji je žanr muzike dominirao na početku za tebe lično?

Miloš Kraljevski: Techno, Kraft-rock, Electro, Minimal. Svaki žanr koji nije imao bubnjara (smeh).

Kako sada definišeš pravac benda Ki?

Miloš Kraljevski: Po tom pitanju se u bendu baš mimoilazimo jer svaki član benda ima neko svoje gledište po pitanju pravca benda. Ako baš moram da definišem, možda bi pravac muzike definisao kao neki electro-pop, indie pop.

Ko je na vas imao najviše uticaja privatno, a ko sa svetske ili domaće scene i zašto?

Miloš Kraljevski: Privatno na žalost, ili na svu sreću niko (smeh). Sa svetske muzičke scene to su Kraftwerk, Depeche Mode, Muse, Porcupone tree, Nick Cave… Nemam neki posebni razlog. To su bendovi koji su me gurnuli u svet muzike i zbog njih sam ovde gde jesam.

Sigurno imate pregršt nastupa iza sebe, navedite nam neke koji su vam ostali u sećanju i zašto?

Miloš Kraljevski: Svaki nastup je priča za sebe i svaki nastup ima svoju specifičnost i nešto po čemu ćemo ga pamtiti. To je možda naša najveća sreća,  jer nam je jako zabavno i uvek se dogodi nešto vredno prepričavanja. Kad bi morali da izdvojimo neki nastup onda to bi za sigurno bio Demofest, jer je to bio naš prvi nastup. Tamo smo shvatili koliko je sati sa svih aspekata. Prvi put smo svirali naš materijal pred publikom i prve reakcije za vreme i nakon našeg nastupa je nešto što ćemo zauvek nositi u nama. Nismo imali neka velika očekivanja, a probudili smo se sa super kritikama od strane balkanskih portala koji su izdvojili naš nastup kao jedan od zapaženijih. Onda je tu svakako nastup i pobeda na Gitarijadi u Zaječaru, koja možda nema istu težinu kao nekada,  ali je svakako čast biti deo njene istorije. Ipak je to najstariji festival u Evropi, što dosta govori i o progresivnosti ideja ljudi koji žive na ovom prostoru.

Sa kime ste imali prilike da sarađujete  ili  zajedno nastupite?

Miloš Kraljevski: Za sada nemamo ostvareno nikakvu muzičku saradnju. Možda će je sutra biti, ko zna. Za sad sarađujemo i nastupamo sami sa sobom. Nema većeg užitka od toga (smeh).

Šta ste do sada uradili što se izdanja tiče?

Miloš Kraljevski: Imamo tri objavljena singla Grad, Kristalen krug i Buda. Album, EP,  neka ga nazovu kako god žele je gotov, ali ne žurimo sa objavljivanjem. Nismo jedan od onih bendova kojima je bitno koliko su ploča, ili pesama objavili. Želimo dati naš maksimum u zadatom momentu i ne vodimo previše računa o brojkama.

Učestvovali ste na Demofestu, između ostalog  pobedili na najdugovečnijoj rock manifestaciji možda u svetu, a to je Gitarijada, onda pre bukvalno nekog vremena i na još jednom tradicionalnom i značajnom festivalu u Subotici… Kakav je osećaj?

Miloš Kraljevski: Svako ima svoj put ka cilju. Gladni smo bine, a ne trofeja. Uvek krenomo sa idejom da se dobro provedemo, da upoznamo nove ljude, gradove, nova lica, priče… Uživamo putovati i svirati. Užitak koji osećamo za vreme i nakon nastupa je nešto neprocenjlivo.

Nevezano za bend Ki, spominjao si i bubnajrsku trupu čiji si član, reci nam nešto više o tome?

Miloš Kraljevski: To je perkusionistička grupa koja je bila sastavljena od studenata muzičke akademije u Skoplju od strane Mojce Sedeu, profesorke na odseku udarnih instrumenata na fakultetu u Skoplju. Trupa je bila jako atraktivna i interesantna i pobeđivala je na skoro svim takmičenja kako domaćim, tako i internacionalnim. Svirali smo na brojnim festivalima i nastupima i mogu neskromno reći da smo svuda definitivno oduševljavali publiku.

Kada sam vas gledala na Demofestu, imali ste momenat sa perkusijama, odnosno u jednom trenutku su svi bili za perkusijama, da li to možemo očekivati i na Drum Dum Festu?

Miloš Kraljevski: Potrudićemo se da pružimo super energiju publici koja će biti tamo. Nadamo se da će publika uživati u našem nastupu i da ćemo poneti super impresije sa ovogodišnjeg Drum Dum Festa.

Šta publika može da očekuje na Drum Dum festivaliu, s obzirom na to da su sve oči ovoga puta uprte u tebe, u bubnjara   ?

Miloš Kraljevski: To će saznati svako ko dođe 14. jula u Leskovac na Drum Dum Festival!

Foto: Nebojša Spasić

Share:

Leave a Reply