Muzikom i edukacijom obeležen 1. decembar u Novom Sadu

Šesta godina za redom u kojoj je prvi decembar, poznat kao Svetski dan borbe protiv AIDS-a, u Novom Sadu obeležen Pozitivnim koncertom. Organizator ovog koncerta je Udruženje Prevent u saradnji sa Udruženjem Remiks i Shamrock pabom, a ove godine ugostili su makedonski sastav Ki iz Kumanova, kao i novosadski pank bend Neprijatelj prelazi zeku.

Koncert je podržala Gradska uprava za zdravstvo Grada Novog Sada.

Ono što je značajno napomenuti kada je reč o Udruženju Prevent jeste to da njegovi članovi tokom cele godine ulažu veliki napor i trud i da  kroz različite projekte rade na pitanju prevencije i borbe protiv diskriminacije među osetljivim populacijama. Jedna od akcija Preventa u saradnji sa društveno-odgovornim komapnijama jeste i doniranje novogodišnjih paketića deci koja žive sa HIV-om. Da o prevenciji i edukaciji sugrađana razmišljaju konstano videli smo i ovog petka jer je ispred Shamrock-a patrolirao tim Preventove „kondom policije“ koja je prolaznicima, ali i posetiocima koncerta, čitavo veče bila na raspolaganju kako za razgovor, tako i za deljenje informativnog materijala.

Pred punim Shamrock pabom prvi je nastupio bend Ki, elektro-pop sastav iz Kumanova. Zahvaljujući našim urednicama koje su ih „otkrile“ prošle godine na Demofestu i koje su za njih imale samo reči hvale, jedva smo čekali da ih čujemo uživo. Imale su puno pravo i dobru procenu. Stvarno su osveženje za našu muzičku scenu. Iako veoma mladi, tokom nastupa pokazuju veliku dozu profesionalnosti što publika ume da ceni i prepozna. Vokal Aleksandra Kraljevskog, klavijature Stefana Ilevskog, bas gitara Andreja Dimkovskog i bunjevi Miloša Kraljevskog čine jednu sinhronu i jedinstvenu celinu te tonovi njihovih pesama klize prostorom i dopiru do svakog pojedinca prevazilazeći jezičku barijeru. A mi im poručujemo: Момци, бенд е одличен! Нови Сад очекува следнот концерт!

Nakon 45 minuta ozbiljne svirke elektro-popa, okrenuli smo ploču na pank-rok. Zeke su Novosađanima već dobro poznate pa možemo reći da je atmosfera bila očekivana. Već dobro zagrejani prethodnom svirkom, gosti Shamrocka, ujedno i ljubitelji Zeka, u prvim redovima pevali su sve pesme zajedno sa njima, a do kulminacije je došlo kada su pevača čak nekoliko puta nosili na rukama kroz masu. Što i nije neobično s obzirom na to da je tokom celog nastupa bio u interakciji sa publikom i razmenjivao razne komentare, a sve u cilju dobrog provoda. Atmosfera je već sa prvim taktovima pesme „Sud“ dostigla najveći mogući nivo, a pesme koje su se nizale dolivale su ulje na vatru u najpozitivnijem mogućem smislu. Zeke su na radost svih odsvirali i pesme sa njihovog drugog albuma „ Sa druge strane ulice“ koji je za vrlo kratak period dostigao prilično veliku popularnost. Dva sata čiste energije nije bilo dosta raspoloženoj publici pa su ih Zeke obradovali bisom. Na žalost, koncert koji će svima ostati u najlepšem sećanju, morao je imati i svoj kraj.

Kada na kraju sumiramo utiske, vidimo da je i ovaj Pozitivan koncert uspešno protekao. Novi ambijent u odnosu na prethodne godine dobio je samo pozitivne kritike, kao i organizacija koja svaki put izabere kvalitetne i mlade bendove čiji uspresi tek slede pa ih vredi na vreme čuti.  Za kraj, ne smemo dozvoliti da o problemima kao što su HIV i AIDS razgovaramo samo prvog decembra. Do sledećeg Pozitivnog koncerta, trebalo bi svi da mislimo o svojim prijateljima, poznanicima, da se zajedno borimo protiv diskriminacije i razbijamo tabue jer su društveni problemi isto toliko važni koliko i zdravstveni jer su u nekim trenucima podrška i razumevanje okruženja itekako važni.

Mina Erić
03.12.2017. Source: remixpress

Share:

Leave a Reply